Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

ALOE VERA


ΑΛΟH



Η Αλόη είναι φυτό που η συχνότερη ονομασία της είναι Aloe Vera. Παράγει ουσίες από τα δύο τμήματα του φυτού και αυτά είναι το περίβλημα του φύλλου  και το περιεχόμενο που είναι με την μορφή γέλης.
Ορισμένα από τα προϊόντα της Αλόης γίνονται από το σύνολο του φυτού αφού θρυματιστεί ώστε να περιέχουν και το gel και το περίβλημα. Στα  προϊόνται αυτά παρουσιάζονται συμπτώματα διάρροιας που οφείλονται σε μια ουσία του τοιχώματος, την αλοϊνη, που σκοπό έχει να προστατεύει το φυτό από την βρώση του από τα διάφορα φυτοφάγα ζώα και για τον λόγο αυτό έχει αυτήν την ιδιότητα, να προκαλεί δηλαδή διάρροια.
Πώς λειτουργεί;
Γενικώς η Αλόη φαίνεται να έχει αντιφλεγμονώδεις (αντιοξειδωτικές) ιδιότητες, και δημιουργεί επίσης  ένα αλκαλικό πριβάλλον. Αυτές οι δύο ιδιότητες σε συνδυασμό σχετίζονται με τις θεραπευτικές εφαρμογές της. Από την άλλη η Αλόη έχει την δυνατότητα απορρόφησης από το δέρμα γεγονός που βοηθάει στην φαρμακοκινητική της.
Τρόποι χρήσης
Η αλόη χρησιμοποιείται σε εξωτερική χρήση κατά κανόνα. Λόγω της καταπραϋντικής της δράσης χρησιμοποιείται σε ερεθισμούς του δέρματος όπου εκτός από την αλκαλική της δράση βοηθάει και η ταχεία απορρόφησή της από το δέρμα και επιδρά βελτιώνοντας και την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή που βρίσκεται κάτω από την δερματική βλάβη.
Χρησιμοποιείται για την ενυδάτωση του δέρματος και λόγω της επίδρασης της στο κολλαγόνο βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος.
Χρησιμοποιείται επίσης για την περιποίηση των μαλλιών.
Λήψη από το στόμα είναι επίσης συχνή. Η χρήση αυτή αφορά το πεπτικό, το κυκλοφοριακό, την καρδιά, το δέρμα. Πολλές από αυτές τις επιδράσεις έχουν τεκμηριωθεί ενώ άλλες μελετώνται.
Έτσι χρησιμοποιείται για τα εξής :
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης της όπως λειτουργεί στην επιφάνεια του δέρματος χρησιμοποιείται και για φλεγμονές στους εσωτερικούς βλεννογόνους βελτιώνοντας διάφορες φλεγμονές του πεπτικού συστήματος. Μια σειρά τέτοιων φλεγμονωδών παθήσεων όπως η κολίτις και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου μπορούν να βελτιωθούν με την γέλη της αλόης. Η αντιφλεγμονώδης αυτή δράση σε σχέση με το αλκαλικό περιβάλλον που δημιουργεί την κάνουν χρήσιμη για την θεραπεία της γαστρίτιδος αλλά και για την επούλωση του έλκους του στομάχου ενώ βοηθάει στην μείωση των επιπτώσεων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Ιδιαίτερες επιφυλάξεις πρέπει να υπάρχουν σε σχέση με την χρήση των περιβλήματος των φύλλων της Αλόης λόγω της διάρροιας που προκαλούν (αλοϊνη). Αυτό σημαίνει ότι καλό θα ήταν να χρησιμοποιείται σε φλεγμονές του πεπτικού μόνο η γέλη.
Τέλος χρησιμοποιείται και κατά των παρασίτων του εντέρου.
Αντίθετα σε περιπτώσεις δυσκιλιότητας το περίβλημα της Αλόης έχει καθαρτικές ιδιότητες.
Στοματική κοιλότης:  ο πολτός των φύλλων της Αλόης φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην στοματική υγιεινή που επί πλέον των άλλων έχει καταστροφική επίδραση πάνω στα βακτηρίδια που καταστρέφουν τα ούλα, ενώ παράλληλα η αντιφλεγμονώδης και η αλκαλική επίδραση βοηθάει στην βελτίωση της ουλίτιδας αφού αλκαλοποιεί το όξινο περιβάλλον της στοματικής κοιλότητας.
ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ
Υπάρχουν εργαστηριακές έρευνες, που θέλουν την Αλόη ως αντιδιαβητικό φάρμακο. Μάλιστα θεωρείται ότι  η καθημερινή κατανάλωση μισής  κουταλιάς χυμού από αλόη βέρα, σε περίοδο 14 εβδομάδων, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά 45%.

ΔΕΡΜΑ
Λόγω της διείσδυσής της στο δέρμα, την επουλωτική της δράση, την δημιουργία αλκαλικού περιβάλλοντος, των επιδράσεων στην τόνωση του κολλαγόνου και την ιδιότητα της να προκαλεί ενυδάτωση χρησιμοποείται στην αισθητική για δερματική χρήση.
Χρησιμοποιείται επίσης για την επούλωση τραυμάτων και εγκαυμάτων συμπεριλλαμβανομένων και των ηλιακών εγκαυμάτων.
Ορισμένα από τα ενεργά συστατικά της Αλόης ιδιαίτερα αυτά που περιέχουν Άζωτο όπως το άζωτο ουρίας και φαινόλης σε συνδυασμό με την ύπαρξη και άλλων ουσιών όπως  είναι το θείο, η  λουπεόλη, το σαλικυλικό οξύ, το  κινναμωμικό οξύ, , τα οποία είναι ουσίες που εμποδίζουν την ανάπτυξη των μικροοργανισμών που προκαλούν ασθένειες και το κάνουν να έχει μικροβιοκτόνες ιδιότητες προστατεύοντας από μολύνσεις ενώ παράλληλα προστατεύει και εναντίον μυκητιασικών λοιμώξεων.
Το gel της Αλόης επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν από το σαμπουάν στο τριχωτό της κεφαλής για την εξάλειψη της πιτυρίδας και του κνησμού. Ενώ η τοποθέτηση στο τριχωτό της κεφαλής  2-3 φορές την ημέρα και σε διάρκεια 3 μηνών φαίνεται να χρησιμοποιείται κατά της τριχόπτωσης.
Τέλος το gel της Αλόης βοηθάει στην μυκητίαση των ποδιών.
Επίσης έχει χρησιμοποιηθεί με καλά αποτελέσματα στην ψωρίαση, στο έκζεμα, την απομάκρυνση ουλών, σημαδιών από την επιδερμίδα.
Ως αντιφλεγμονώδες βοηθάει και για την θεραπεία των αρθρίτιδων.




ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Μια κλινική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "Angiology» ανέφερε ότι η Αλόη Βέρα μπορεί να βοηθήσει να μειώσει τα συνολικά επίπεδα λίπους σε ασθενείς με υψηλή χοληστερόλη και να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό βοηθά να μειώσει την εναπόθεση λιπών στα τοιχώματα των αγγείων και να μειώσει την αθηροσκλήρωση και την αποφυγή δημιουργίας θρόμβων στην καρδιά και άλλα όργανα. 
 Εν τούτοις δεν υπάρχουν μελέτες  σχετικά με τα αποτέλεσμα της Αλόης στην καρδιακή λειτουργία.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος του British Medical Journal το 2000, β-σιτοστερόλη, που περιέχει η Αλόη βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης
Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα
Όπως και άλλα συμπληρώματα βοτάνων, λαμβάνοντας aloe vera από το στόμα  μπορεί να παρατηρηθούν πολλές ανεπιθύμητες επιδράσεις ή και παρενέργειες ενώ η παράλληλη λήψη άλλων φαρμάκων μπορεί να είναι ασυμβίβαστη με την λήψη Αλόης. Έτσι σε κάθε λήψη Αλόης από το στόμα καλό θα ήταν η συμβουλή ενός ιατρού. Έτσι η  Aloe vera μπορεί να αναστείλει ή να αυξήσει τις επιδράσεις μερικών φαρμάκων, σύμφωνα με το Memorial Sloan-Kettering Cancer Center. Για παράδειγμα, μπορεί να μειώσει την δράση κάποιου αντιδιαβητικού φαρμάκου και επίσης μπορεί να προκαλέσει απώλεια καλίου όταν λαμβάνεται μαζί με διουρητικά σε διάφορες καρδιακές παθήσεις με αποτέλεσμα αρρυθμίες.
Προφυλάξεις
Μακροχρόνια χρήση μπορεί να προκαλέσει απώλεια ηλεκτρολυτών.
Πρέπει να αποφεύγεται η λήψη της κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και  της εμμήνου ρύσεως.
Να αποφεύγεται επίσης η λήψη της όταν υπάρχει κίρρωση του ήπατος και αιμορροίδες

Παρενέργειες

Σε γενικές γραμμές, η aloe vera είναι ασφαλές φυτό, αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά. Πρέπει να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του φαρμακοποιού  γιατί η παρατεταμένη ή υπερβολική χρήση της μπορεί να έχει παρενέργειες ή να προκαλέσει κάποια αλληλεπίδραση με άλλα βότανα και φάρμακα. Αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, πρέπει να παρακολουθείστε από το γιατρό σας, ιδιαίτερα αν παίρνετε αλόη βέρα από το στόμα.
● Όταν η αλόη βέρα χρησιμοποιείται για επάλειψη στο δέρμα, θεωρείται ασφαλής, αρκεί ο χυμός να μην μπαίνει κατευθείαν πάνω σε εκτεταμένη ανοιχτή πληγή. Το ενδεχόμενο να προκαλέσει κάποια αλλεργική αντίδραση είναι σπάνιο. Από την άλλη, η κατανάλωση αλόης βέρα από το στόμα θέλει προσοχή, γιατί μπορεί να προκαλέσει κράμπες και διάρροια.
● Oι γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, αλλά και όσοι έχουν προβλήματα, όπως πόνους στην κοιλιά, ιστορικό ειλεών ή αλλεργία στο σκόρδο, στο κρεμμύδι και σε άλλα φυτά της οικογένειας αυτής, πρέπει να αποφεύγουν την αλόη βέρα.
● Η αλόη βέρα μπορεί να αλληλεπιδράσει με την υδροκορτιζόνη, τα διουρητικά, τα αντιπηκτικά και με τα φάρμακα για το διαβήτη. Έτσι, μπορεί, για παράδειγμα, να βελτιώσει τη λειτουργία του παγκρέατος, με αποτέλεσμα να χρειαστεί προσαρμογή της δόσης ινσουλίνης. Λόγω της καθαρτικής της δράσης, μπορεί ακόμα να ρίξει τα επίπεδα του καλίου στο αίμα και να προκαλέσει αρρυθμίες.





ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
BΙΤΑΜΙΝΕΣ (αντιοξειδωτικές βιταμίνες C, Ε και η Βήτα Καροτίνη, πρόδρομος της βιταμίνης Α. Η Αλόη είναι επίσης από τα λίγα φυτά που περιέχουν βιταμίνη Β12) 
ΜΕΤΑΛΑ – ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ (μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το χρώμιο, το ασβέστιο, το νάτριο, το κάλιο, το σίδηρο και το σημαντικότατο αντιοξειδωτικό σελήνιο.)
ΑΜΙΝΟΞΕΑ (Η Αλόη περιέχει 7 από τα 8 αμινοξέα που είναι πρωτεύουσας σημασίας για το σώμα μας και 18 από τα 22 που θεωρούνται δευτερεύοντα)  
ΣΑΚΧΑΡΙΤΕΣ (ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα )
ΕΝΖΥΜΑ(· Υπεροξιδάση · Αλιάση · Καταλάση ·  Σελλουλάση · Καρβοξυπεπτιδάση · Αμυλάση · Αλκαλική φωσφατάση ) 
ΣΤΕΡΟΛΕΣ (ως ισχυροί αντιφλεγμονώδεις παράγοντες )
ΣΑΠΩΝΙΝΕΣ (που δρουν αντιμικροβιακά, ενάντια σε ιούς και μύκητες )
ΛΙΓΝΙΝΗ (ξυλώδης ουσία προσδίδει  την ικανότητα της να διεισδύει βαθιά στο δέρμα.) 
ΑΝΘΡΑΚΙΝΟΝΕΣ (Οινικές είναι η αλοΐνη και η εμοδίνη, όλες μαζί όμως είναι δυνατά παυσίπονα και γνωστά για τις αντιβακτηριδιακές τους ιδιότητες.)
Ένα από τα θαυματουργά συστατικά της είναι το Acemannan δίνεται σε περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας. Δρα σαν ισχυρός αντιφλεγμονώδης παράγοντας.
Η αλόη περιέχει Γλυκοζαμίνη. Θεωρείται αναμφισβήτητα αποτελεσματική στην προστασία των χόνδρων των αρθρώσεων καθώς αποτελεί την λιπαντική τους ουσία. Γι’ αυτό το λόγο η αλόη βοηθάει στην γρήγορα ανακούφιση των αρθριτικών και την αναστροφή της νόσου.

Τα τελευταία χρόνια όλη η επιστημονική κοινότητα, χιλιάδες ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, εργαστήρια ανοσοθεραπείας και βιομηχανίες φαρμάκων αφιερώνουν σημαντικό κομμάτι της έρευνας τους για την διερεύνηση της αλόης.